Пазаруването става все по-персонализирано

Колкото повече се разраства електронното търгуване, толкова повече се забързват и съпътстващите го технологии. Ще продължи тенденцията на търсене и предлагане на все повече платежни инструменти. Потребителите няма да се откажат да искат по-удобни и по-бързи начини за онлайн разплащане. Търговците ще трябва да им ги предложат, ако искат да си гарантират продажби. Влезлите вече в употреба дигитални портфейли ще стават все по-популярни.

Така търсеното уникално потребителско изживяване, към което всеки онлайн бизнес се стреми, ще става все по-персонализирано. Онлайн търговците ще трябва да осигуряват съдържание, подбор на продукти, отстъпки и др. инструменти, насочени към различните клиенти. Или иначе казано – персонализираното пазаруване се превръща в масов тренд.

Съдържанието остава цар

Публикуването на съдържание е отличен начин да привлечете нови посетители към вашия сайт, като същевременно поддържате съществуващите клиенти ангажирани с вашата марка. Изследванията показват, че 47% от хората консумират 3-5 публикации с различно съдържание, преди да пазаруват от непознат за тях бизнес. Това е свързано с факта, че потребителите искат да се уверят, че компаниите разбират техните цели и проблеми.

Публикуването на разнообразно, точно и ясно съдържание ви помага да изградите репутацията си, да задържите посетителите на вашия сайт, а това води до повече продажби.

Променят се само типовете съдържание, които потребителите искат да видят. Виждаме огромен прилив на хора, които искат повече видео съдържание. Изчислено е, че около 43% от онлайн купувачите искат повече видеоклипове от любимите си марки.

Има и доказателства, които предполагат, че видеосъдържанието може драстично да подобри класирането ви при търсене. Едно проучване установява, че добавянето на видеоклипове към вашия сайт може да увеличи трафика ви от SERP с невероятните 157%. С други думи, тази на пръв поглед малка промяна може да помогне за подобряване на вашия органичен трафик и цялостната възможност за търсене.

Автоматизацията влияе на продажбите и ангажираността

Автоматизацията се превърна в задължителен маркетингов инструмент за бизнеса във всички индустрии. Най-общо казано, автоматизацията е полезна, тъй като позволява на собствениците на фирми да облекчат служителите си от повтарящи се или ежедневни задачи, като същевременно събират бързо данни.

Автоматизирането на различни маркетингови процеси също може да ви помогне да увеличите продажбите чрез персонализиране. Близо 80% от онлайн купувачите очакват марките да им показват съдържание и оферти, които резонират с техните специфични цели и проблеми.

В старите дни се нуждаехте от някой, който да анализира числата и да изгради подробни персони на клиентите въз основа на данните. Времената се промениха. Сега данните за това как потребителите се ангажират с вашия сайт са готови и организирани за секунди, което прави планирането на персони много по-лесно.

След като съберете достатъчно информация за посетителите си, можете да правите предложения чрез други автоматизирани маркетингови канали, като имейл, които показват подходящи продукти и услуги. Говорейки за имейл, ако не автоматизирате процеса на генериране на потенциални клиенти и сегментиране, сега е идеалният момент да започнете.